Pokud konzumujete zpracované cukry, dochází ve vašem mozku prostřednictvím přírodních opioidů k vytváření závislostí. Či-li váš mozek se stává závislým na stimulování produkce vlastních opioidů, podobně, jako je tomu při morfiu nebo heroinu. Tým studentů na univerzitě v Connecticutu zjistil, že sušenky Oreo jsou srovnatelně návykové, jako kokain či morfium. Studie se vypracovala za účelem zjistit potenciální návykovost jídel s vysokým obsahem tuků a cukrů. A příkladně sušenky Oreo aktivovaly u myší více neuronů v jejich mozkových centrech pro požitek, jako zmíněné drogy.
Co z toho plyne? Že potraviny s vysokým obsahem tuků a cukrů stimulují mozek podobným způsobem, jako drogy. Nelze se divit, že lidé nedokážou odolat jídlu, přestože jsou si dobře vědomi jejich škodlivých účinků. Další studie studentky neuro-vědeckého oboru Jamie Honohan ukázala, že nadměrně obézní jsou lidé s nízkými příjmy, neboť pravidelně konzumují laciná jídla z rychlého občerstvení. Některé složky, jež jsou obsažené v nejlevnějších potravinách ve velkém množství, vytváří v těle metabolický chaos.
Návykové sušenky Oreo
Sušenky Oreo aktivovaly výrazně více neuronů než kokain či morfium. Toto zjištění odhaluje, že potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku představují mnohem větší riziko, neboť na rozdíl od drog jsou snadno dostupné. Nejen sušenky Oreo, ale i ostatní průmyslové potraviny obsahující nezdravý rostlinný tuk omega 6 jsou rizikové. Výrobci by měli používat jen zdraví prospěšný kokosový olej.
Návykové potraviny zvyšují zisky
Vědecký výzkum potvrzuje, že ve skutečnosti jsou to právě výrobci potravin, kteří s ohledem na svůj zisk se nebrání produkci návykových potravin a nápojů. Napadlo by někoho, že výrobci úmyslně vyrábějí toxické nebo škodlivé potraviny? Výrobci jsou si dobře vědomi toho, že některé jejich výrobky lidem na zdraví nepřidají. Dokonce obhajují výrobu svých škodlivých potravin. Jako příklad uvedeme umělé sladidlo aspartam.
Jak se koncerny staví k obavám veřejnosti
Argumentuji tím, že na aspartam myši reagují jinak než člověk. Nezdravé látky se v jejich výrobcích nevyskytují – zatloukají a zatloukají, jak se dá. A my se ptáme, je to úmysl nebo náhoda, že sušenky Oreo jsou návykové? K tomuto tématu se objevil článek v New York Times, kde investigativní novinář Michael Moss píše přímo o vědním oboru, který se zabývá chutěmi a návycích na jídla rychlého občerstvení. Dále odhaluje, že mezinárodní potravinářské koncerny mají problém s udržením cen svých akcií v důsledku množících se důkazů, že produkují zdraví škodlivé potraviny.
Zmínil zde i schůzku výkonných ředitelů 11 největších potravinářských koncernů, včetně firem Kraft, Nabisco, general Mills, Procter & Gamble, Coca-Cola a Mars, kteří se setkali v roce 1999, a zabývali se problémem zhoršujícího se zdraví lidí. Rozebírali témata, jakými jsou křehké schopnosti organismu kontrolovat přejídání, až po skrytou sílu některých potravin vyvolávat pocity hladu. Je načase, aby představitelé potravinářského průmyslu se nehonili jen za ziskem a začali myslet i na zdraví konzumentů.